Europejskie Dni Dziedzictwa 2017

edd 2017 small21 i 28 września w Barlinku odbyły się Europejskie Dni Dziedzictwa zorganizowane przez Muzeum Regionalne w Barlinku. W tym roku odbyły się one pod hasłem "Smaki dziedzictwa - Kresy dzieciństwa". 21 września odbyło się spotkanie kulinarne, w którym udział wzięli uczniowie Szkoły Podstawowej nr 1 oraz członkowie Stowarzyszenia Miłośników Kresów. „Smaki dziedzictwa – Kresy dzieciństwa”, bo taki tytuł nosiło to wspólne gotowanie, miało na celu przybliżyć jak wyglądały i smakowały potrawy na dawnych Kresach Wschodnich. Prym w gotowaniu wiodły panie Romualda Mironiuk – Makowska oraz Danuta Kulka, które razem z młodzieżą przygotowały pierogi ruskie, wafle przekładane gotowanym mlekiem skondensowanym i powidłami a także kruche ciastka z gotowanych żółtek. 28 września miał miejsce wykład prezes Stowarzyszenia Miłośników Kresów Wschodnich - Romualdy Mironiuk - Makowskiej. Jej opowieści dotyczących Kresów Wschodnich, tradycji, potraw, czasów ucieczki i tułaczki wojennej, słuchano z zapartym tchem. Opowiadanie o potrawach wzbogacono dodatkowo degustacją – ciasta z jabłkiem, kruchych ciastek z żółtek jaj oraz wafla przekładanego skondensowanym mlekiem. Na zakończenie spotkania śpiewano kresowe utwory do akompaniamentu mandoliny.

Romualdę Mironiuk – Makowską z pewnością znają ci nieco starsi mieszkańcy Barlinka, którzy uczyli się w „Ekonomiku”. Była tam bowiem wieloletnim dyrektorem. Europejskie Dni Dziedzictwa 2017 – „Smaki dziedzictwa – Kresy dzieciństwa” zorganizowało Muzeum Regionalne w Barlinku przy współpracy ze Stowarzyszeniem Miłośników Kresów Wschodnich.

 

Dodatkowe informacje